LEVENSMIDDELENSECTOR VOEDING

Het departement levensmiddelen beschikt over alle nodige competenties en hulpmiddelen om uit te groeien tot de aangewezen plaatselijke partner van ondernemingen in de sector van de levensmiddelen en voedingsmiddelen voor dieren. CELABOR stelt u een aanbod op maat voor de karakterisering van uw producten, de fijne analyse van voedingsstoffen of contaminanten voor. CELABOR biedt ook alomvattende hulp bij uw onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten, zoals de invoering van nieuwe producten die aan specifieke voedingsverklaringen beantwoorden.
Naast zijn uitgebreide testprogramma en zijn krachtige apparatuur beschikt het departement levensmiddelen over zijn eigen technologische platform voor Extractie, waarbij onder meer gebruik kan worden gemaakt van een explosieveilige ATEX-zaal

Analyses en knowhow

CELABOR is gespecialiseerd in de chemische analyse van voedingsmiddelen. Leder jaar investeert het Centrum in de aankoop van nieuwe geavanceerde apparatuur om aan de eisen van zijn klanten te kunnen beantwoorden. De cruciale parameter bij onze analyses is de kwantificatielimiet, die voldoende laag moet zijn om de conformiteit van het levensmiddel in kwestie met de wetgeving voor levensmiddelen te controleren.
  • Voedingswaarde
  • Eiwitten
  • Koolhydraten, waaronder :
    • Suikers (sucrose, glucose, fructose, maltose, lactose)
    • Polyolen (sorbitol, maltitol, xylitol
  • Vetstoffen waaronder verzadigde vetzuren (enkelvoudig en meervoudig onverzadigd)
  • Voedingsvezels
  • Natrium
  • Alcohol
  • Vitamines A et E
  • Sporenelementen
  • Mycotoxines (aflatoxines B1, B2, G1 et G2 ; patuline)
  • Zware metalen (Pb, Cd, As, Hg en de meeste elementen van het periodiek systeem)
  • Bewaarmiddelen
  • Intense zoetstoffen en polyolen
  • Nitrieten/nitraten
  • Chloriden
  • Bepaling van de samenstelling in triglyceriden, diglyceriden en monoglyceriden door HPLC met ELSD-detectie
  • Bepaling van de samenstelling in vetzuren (waaronder ω3) door GC FID
  • Analyse van de sterolen
  • ORAC, FRAP, DPPH…
  • Globale doseringen van polyfenolen (Folin) en flavonoïden (AlCl3) door spectroscopie van de zichtbare UV-straling
  • Dosering van specifieke polyfenolische markers (UPLC-MS-MS)
  • Meting van een inductietijd met betrekking tot de oxidatie van een vet lichaam door Rancimat

Privéonderzoek en ontwikkeling

  • Ontwikkeling van producten met voedingsaanspraken (bv. “zonder bijgevoegde suikers”, “vezelrijk”, “bron van omega 3”…)
  • Selectie van nieuwe grondstoffen
  • Grondig inzicht in de wetgeving
  • Productietests op laboratoriumschaal
  • Voedings- en sensoriële analyses
  • Verbetering van de stabiliteit van bestaande recepten: smaak, kleur, geur, viscositeit, stabiliteit van de fases, versnelde verouderingstests…
  • Verlenging van de levensduur van de voedingsmiddelen
  • van bewaarmiddelen: natuurlijke bewaarmiddelen, enzymen, bevochtigingsmiddelen…
  • Optimalisatie van de verpakkingsomstandigheden in synergie met de verpakkingsafdeling
  • Ontwikkeling van specifieke analysemethodes

Geavanceerde apparatuur

  • ICP/MS (plasmatoorts gekoppeld aan een massadetector)
  • HPLC met detectie van zichtbare uv-straling; met fluorescentie; ELSD (‘Evaporative Light Scattering Detector’)
  • GC/MS met injectie in headspace (gasvormige chromatografie gekoppeld aan een massadetector); GC/FID
  • UPLC/MS Triple Quad (‘Ultra Performance Liquid Chromatography’ gekoppeld aan een massadetector)
  • Ionische chromatografie

Hulp aan KMO’s

Dankzij zijn statuut van officieel erkend onderzoekscentrum is CELABOR de ideale wetenschappelijke partner voor KMO's. Door samen te werken met een centrum zoals CELABOR kunnen KMO’s aanspraak maken op aanzienlijke innovatiesubsidies (technologische cheques en andere). Bovendien biedt CELABOR niet alleen hulp bij technische vragen, maar biedt ze ook ondersteuning bij het administratieve aspect van de dossiers.

centre de services scientifiques et techniques 

Navigation

Nous contacter

© 2020 All rights reserved​

Celabor.be

nl_NLDutch