LEVENSMIDDELENSECTOR EXTRACTIE

De branche extractie van het departement levensmiddelen van CELABOR beschikt over een uniek technologisch platform in Wallonië, dat uitgerust is met een ATEX-zone, een testhal met extractiepilots, een krachtig laboratorium en een ervaren multidisciplinair team. Dat team werkt aan de ontwikkeling van extractieprocedés met een ‘groene’ insteek, de bereiding van natuurlijke plantaardige ingrediënten voor de markten van de voedingssupplementen, cosmetica, fytotherapie... 

Met behulp van de verschillende extractietechnologieën kunnen bestaande extracten nog worden verbeterd en kunnen de ‘groene’ procedés met klassieke extractietechnieken worden vergeleken. Het departement extractie werkt ook aan andere procedés voor de behandeling van de biomassa, zoals het bacterievrij maken van vloeistoffen door CO22 onder druk, desodorisatie, inkapseling van plantaardige extracten...

Analyses en knowhow

  • cryogenisch vermalen
  • drogen
  • voorbehandeling door chemische of enzymatische hydrolyse
  • op laboratorium- en pilotschaal
  • van het vaste/vloeibare type (statische reactoren en met beweging) en van het vloeibare/vloeibare type (kolom)
  • extractie door oplosmiddelen warm onder druk (subkritisch water, superkritisch CO2...2 )
  • extractie met hulp bij de extractie (ultrasoon en microgolven)
  • extractie door maceratie met of zonder enzymatische behandeling
  •  
  • verdamping/concentratie in vacuüm
  • lyofilisatie
  • atomisatie
  • polyfenolen (fenolzuren, afgeleiden van hydroxykaneelzuur, flavonoïden,…)
  • essentiële oliën
  • tocoferolen, tocotriënolen, fytosterolen, fytosterylferulaten…
  • spoormineralen: Se, I, Zn, etc...
  • samenstelling van plantaardige matrices: proteïnen, lipidisch profiel, as, vochtigheid, suikers (door HPLC en GC), vezels…
  • mindere verbindingen of verbindingen van contaminanten: zware metalen, screening van vluchtige verbindingen, doseringen van ionen, van mycotoxinen…
  •  
  • oxidatieremmende activiteit door DPPH (meting van het antiradicalaire vermogen), FRAP (globale evaluatie van het oxidatieremmende vermogen) en ORAC (oxidatieremmend vermogen)
  • snelle spectrofotometrische doseringen zoals de dosering van de Folin-test voor een vergelijkende meting van het gehalte aan polyfenolen
  • In samenwerking met externe medewerkers kunnen de cytotoxiciteit en de antibacteriële en/of ontstekingswerende werking van de extracten worden bepaald
  •  
  • Analyses van de levenscyclus van organische materialen

Privéonderzoek en ontwikkeling

CELABOR voert alle stappen van het extractieproces uit, van de voorafgaande behandeling van de grondstof tot de nabehandeling van de extracten.

CELABOR kan een heel breed assortiment oplossingen aanbieden voor de extractie van plantaardige materialen, afhankelijk van de specifieke behoeften en aanvragen: polariteit van het oplosmiddel, milieuvriendelijk procedé, kostprijs, toepassing van het extract… Het centrum ontwikkelt meerdere toepassingsdomeinen: extractie van extracten met hoge toegevoegde waarde, van actieve bestanddelen, verwijdering van bacteriën, verwijdering van alcohol, inkapseling, fractioneren van het extract, desodorisatie…


Afhankelijk van de aard van de grondstof en de wensen van de klant kan CELABOR de kwantificatie van de specifieke markers via de volgende technieken uitwerken: GC-MS/MS, GC-MS, HPLC-ELSD, DAD en fluorescentie, UPLC-MS/MS, ICP-MS, ICP-optisch…

Voorbeelden van behandelingen van plantaardig materiaal bestudeerd door CELABOR

  • Extraction/fractionnement de produits lipidiques
  • desodorisatie van plantaardige of dierlijke extracten
  • extractie van in vet oplosbare vitamines
  • extractie van trichlooranisolen
  • extractie en stabilisatie van aroma’s uit zeeproducten
  • extractie van natuurlijke insecticiden (pyrethrum…)
  • eliminatie van pesticiden en microverontreinigende stoffen buiten vetstoffen (continu, op kolom)
  • desodorisatie van plantaardige of dierlijke extracten
  • continue extractie van spiritusaroma’s
  • Extraction en continu de pesticides hors de graisses animales
  • Elimination de traces de solvants chlorés hors de préparations médicamenteuses
  • extractie van fytovoedingsstoffen (antimicrobieel, antioxidanten)
  • inclusie van geneeskrachtig actief bestanddeel in cyclodextrinen
  • impregnatie van aroma’s op cellulosedrager

Geavanceerde apparatuur

  • Extractietools: pilot extractievoorziening met superkritische CO22 en met oplosmiddel warm onder druk, door microgolf en ultrasoon geluid ondersteunde extractor, maceratiekuip...
  • Behandelingstools van het extract: lyofilisatie-eenheid, verstuiver, cryogenische vermaler...
  • Analytische tools : GC-MS/MS, GC-MS, HPLC-ELSD, DAD en fluorescentie, UPLC-MS/MS, ICP-MS, ICP-optisch…

centre de services scientifiques et techniques 

Navigation

Nous contacter

© 2020 All rights reserved​

Celabor.be

nl_NLDutch